• Patelnie Zepter

Podobnie jak garnki, również patelnie firmy Zepter wykonane są z wysokiej jakości stali AISI 316L . Wyjątkowa trwałość i odporność na korozję, brak sztucznych powłok dodatkowych, wygodne, nienagrzewające się uchwyty oraz praca na wszystkich źródłach ciepła powodują, że jest to produkt na wiele lat. Patelnia Zepter umożliwia smażenie w niższych temperaturach, dzięki czemu posiłki są zdrowsze.

Smażenie na patelni Zepter

Na patelniach firmy Zepter można smażyć na dwa sposoby:

W sposób tradycyjny z dodatkiem tłuszczu, jednak jest to mniej zdrowe, a poza tym to strata energii oraz żywności z powodu większego kurczenia się np mięsa.

Smażenie bez tłuszczu - proces ten polega na tym, że w pierwszej kolejności rozgrzewany patelnię wraz z pokrywą ustawiając moc grzania na maksymalnym poziomie na około 5 minut.

W chwili, gdy wskaźnik termokontrolera osiągnie połowę zielonej skali wewnętrznej oznaczonej jako DRY możemy przeprowadzić test kropli wody. Wlewamy na patelnię dosłownie kilka kropli wody i jeśli kropelki toczą się po dnie oznacza to, że patelnia osiągnęła wystarczający poziom rozgrzania i można przystąpić do smażenia.

Układamy mięso, rybę albo inny produkt na patelni i obsmażamy go przez około 2 minuty. W tym czasie nie podważamy smażonego produktu, można za to lekko docisnąć go do dnia patelni.

Po 2 minutach obracamy mięso albo rybę na drugą stronę i również obsmażyć przez 2 minuty.

Następnie ograniczamy dopływ ciepła do minimum i pozostawiamy produkt do pełnego usmażenia.

Dzięki smażeniu w niższej temperaturze niż podczas tradycyjnego smażenia mięso mniej się kurczy.