• Ostrzałki do noży Zepter

Ostrzałkę Zepter przytrzymujemy mniej więcej na wysokości ramienia, przykładamy ostrze noża ustawione pod kątem około 20 stopni. Przesuwamy obie strony ostrza po całej długości ostrzałki kilkanaście razy. Po zakończeniu ostrzenia noż oraz ostrzałkę dokładnie myjemy w czystej wodzie, a następnie osuszamy.

Ostrzałkę VacSy kładziemy na płaskiej powierzchni i przytrzymujemy ją jedną ręką. Trzymając nóż w drugiej ręce przeciągamy go kilka razy pomiędzy rolkami ostrzącymi lekko go dociskając.

W ofercie posiadamy kilka rodzajów ostrzałek. Ostrzałkę powinno dobierać się mając na uwadze materiał z którego wykonane są noże oraz to, jaki efekt zamierzamy osiągnąć. Wyrównanie krawędzi tnącej i naostrzenie noża wymagają zastosowania innych ostrzałek. Warto również pamiętać o tym, że żywotność ostrzałki zależeć będzie od materiału z którego została ona wykonana. Ostrzałka z powłoką diamentową świetnie poradzą sobie z twardą stalą, jednak z czasem powłoka może ulegać wykruszeniu. Ostrzałki z litej stali rekomendowane są do noży delikatniejszych, a ich głównym przeznaczeniem powinno być prostowanie krawędzi tnącej.