Gotowanie kilku potraw na jednym źródle ciepła

Naczynia kuchenne firmy Zepter to produkty wyjątkowe z wielu względów. Jednym z nich jest możliwość przygotowania kilku posiłków tylko na jednym palniku kuchenki gazowej albo na jednym polu płyty indukcyjnej.

Gotowanie w piramidzie niesie za sobą nie tylko znaczną oszczędność czasu i miejsca, ale również pieniędzy.

Rosnące rachunki za gaz i za prąd coraz mocniej obciążają nasz budżet, warto więc w pełni wykorzystać możliwości, jakie dają nam garnki Zepter i ograniczyć zużycie prądu i gazu przygotowując posiłki w kilku naczyniach w tym samym czasie tylko na jednym źródle ciepła, a także gotować oraz smażyć w niższych temperaturach, co również istotnie wpłynie na zużycie energii.

Ekonomiczne gotowanie

Na początku przypominamy podstawową zasadę: do smażenia używamy rozgrzanego garnka lub patelni, do gotowania bez dodatku wody używamy naczynia zimnego. Szczegółowe metody smażenia i gotowania omówiono tutaj. Gotowanie w piramidzie na jednym źródle ciepła zaczynamy od właściwego rozgrzania pierwszego naczynia. Zazwyczaj będzie to duży garnek, w którym możemy zacząć smażyć np. wcześniej przygotowane mięso. Drugim elementem piramidy może być durszlak, który świetnie nada się do ugotowania warzyw. Na dnie durszlaka układamy świeżo umyte, wilgotne ziemniaki, kalafior, marchewkę, seler lub inne warzywa.

Część warzyw można podać do obiadu, a pozostałą część wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. Jeśli do sałatki będą chcieli dodać Państwo jajka, to również można je dołożyć do durszlaka.

Durszlak Zepter

Zdjęcie: Durszlak firmy Zepter o średnicy 20 cm lub 24 centymetrów



Już teraz tylko na jednym źródle ciepła przygotowujemy mięso, ziemniaki i warzywa, a to jeszcze nie koniec możliwości. Kolejnym piętrem, które możemy dołożyć jest uniwersalna miska Cobmi.

Świetnym rozwiązaniem, który warto wykorzystywać jest użycie tarki i pierścienia redukcyjnego.

Jeśli Państwa miska Combi ma mniejszą średnicę niż garnek, lub durszlak to można użyć pierścienia redukcyjnego do dostosowania średnicy, tak aby było ono kompatybilne z naczyniem poniżej. W misce Combi możemy dodatkowo ugotować na przykład ryż, albo kaszę. Wsypujemy np. ¾ szklanki kaszy i zalewamy ją szklaną gorącej wody. Całość przykrywamy pokrywą z uchwytem ze wskaźnikiem temperatury, dzięki czemu mamy kontrolę nad aktualną temperaturą. W tym miejscu musimy zwrócić uwagę, aby pokrywka szczelnie zachodziła na naczynie, aby gotowane produkty mogły być przygotowane w obiegu zamkniętym.

Nie zmieściły się wszystkie warzywa w drugim poziomie? Nic nie szkodzi. Użyjmy obręczy redukcyjnej i tarki, która posłuży nam jako kolejny, czwarty już poziom w piramidzie gotowania. Ułóżmy na tarce pozostałe warzywa, np. brokuły.

Tarka i chwytak Zepter

Zdjęcie: Tarka, pierścień redukcyjny oraz podnośnik do tarki


Jeśli zachodzi potrzeba powiększenia wysokości najwyższego piętra to zamiast pokrywki zamienne można użyć odwróconej miski Combi.

A może planują jeszcze Państwo przygotować wspaniały deser?

Odwrócone dno miski Combi również świetnie przewodzi ciepło. Możemy więc na samym szczycie piramidy postawić niewielką patelnię Zepter i na przykład rozpuścić w niej czekoladę, która posłużyć może jako polewa do lodów.


Miska Combi Zepter

Zdjęcie: Wielofunkcyjna miska Combi w rozmiarach 16 cm, 20 cm i 24 cm


Po pewnym czasie korzystając z odczytu termokontrolera, albo gdy przykryciem jest miska zaobserwujemy, że pojawia się para ograniczamy moc źródła ciepła.

Jak Państwo widzą z pojedynczych elementów można stworzyć różne konfiguracje i własne zestawy, idealnie dopasowane do Państwa potrzeb. W omówionym powyżej przypadku mamy aż pięć pięter piramidy, gdzie przygotowywany jest cały obiad. Oczywiście piramida może być mniejsza, składająca się z dwóch albo z trzech pięter, wszystko zależy od potrzeb w danej chwili.

Gotowanie w taki sposób to naprawę duża oszczędność energii. Regularne gotowanie w piramidzie pozwala ograniczyć zużycie energii nawet o około 60-70% przy regularnym gotowaniu jest to niebagatelna ilość w skali miesiąca albo roku.

To również spora oszczędność czasu i miejsca, co także ma duże znaczenie, zwłaszcza, gdy musimy przygotować wiele potraw i dobrze by było, gdyby wszystkie mogły zostać podane w tym samym czasie.

Zdrowe gotowanie

Zwróćmy na koniec uwagę na sposób, w jaki ugotowane zostały ziemniaki oraz pozostałe warzywa. Nie dodawaliśmy do ich ugotowania wody, całość przygotowana została w zamkniętym obiegu pary wodnej. Przekonają się Państwo, że warzywa przygotowane w taki sposób będą wspaniale smakowały, ale również będą pięknie wyglądały, zachowując swoje naturalne kolory.

Również do mięsa nie dodano tłuszczu. Każde mięso zawiera bowiem w sobie wystarczającą ilość tłuszczu, niezbędną do jego usmażenia, nie jest więc konieczne zalewanie mięsa dużymi ilościami oleju czy dodawania innego rodzaju tłuszczu. Stosując się do zasady, że w garnku albo na patelni Zepter smażymy w rozgrzanym naczyniu, najpierw obsmażając mięso po kilka minut z każdej strony, a następnie zmniejszamy źródło ciepła i przygotowujemy je we własnym sosie znacznie ograniczymy konsumpcję tłuszczu.

Zdrowe gotowanie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niestety jak pokazują statystyki większość ludzi nie odżywia się w zdrowy sposób. Poza pośpiechem i wysokim tempem życia do głównych przyczyn takiego stanu rzeczy zalicza się również niewłaściwy sposób przygotowywania posiłków. Skutkami tego są takie problemy zdrowotne jak otyłość, cukrzyca, podwyższone ciśnienie, choroby układu krążenia i nowotwory.

Nadmiar tłuszczu, soli i cukru powodują wiele problemów zdrowotnych z którymi boryka się coraz więcej osób.

Gotowanie we wrzącej wodzie i smażenie na głębokim tłuszczu, a także spożywanie produktów ubogich w witaminy i składniki mineralne to kluczowe powody niezdrowej diety, czego następstwem są choroby przewlekłe.

Nawet kupując dobrej jakości produkty to poprzez niewłaściwy sposób ich przygotowania tracimy to, co w nich najlepsze. Doskonałym przykładem są tutaj warzywa. Warzywa zawierają w sobie spore ilości wody, gotując je zalane wodą doprowadzoną do wrzenia po pierwsze niszczymy większość zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo wywar który powstaje podczas takiego gotowania najczęściej jest wylewany. Gotujmy więc warzywa na parze, nie pozbawiając się najlepszego, co w nich jest zawarte.


Przeczytaj również:

System VacSy nie tylko do przechowywania żywności - Jak gotować w próżni

Zanim zaczniesz używać patelnie i garnki należy je właściwie wyczyścić, zobacz jak to zrobić prawidłowo: Jak przygotować garnki Zeprer przed pierwszym użyciem

Jak odczytywać wskazania kontrolera temperatury podczas gotowania i smażenia, kiedy zwiększyć, a kiedy zmniejszyć temperaturę: Opis działania kontrolera temperatury