Zanim zaczniesz gotować przygotuj swoje naczynia.

Serdecznie gratulujemy zakupu wyjątkowych naczyń kuchennych marki Zepter. Legendarna wytrzymałość i najwyższa jakość wykonania to atuty, które będą mogli Państwo doceniać przez długie lata.

Zanim jednak rozpoczną Państwo swoją kulinarną przygodę z naczyniami Zepter warto poświęcić kilka minut na ich właściwe przygotowanie. To bardzo istotny element którego nie powinno się pomijać.

Nowe garnki i patelnie są odpowiedno zabezpieczone. Przed pierwszym użyciem należy więc dokładnie umyć każde z zakupionych naczyń.

Idealnie sprawdzi się do tego płyn czyszczący Cleansy Cleaner Zepter ZEP-TOP. Jest to fantastyczne mleczko do czyszczenia nie tylko naczyń kuchennych, ale również innych elementów stalowych.

Instrukcja pierwszego mycia naczyń Zepter:
  • mleczko Cleansy należy dokładnie wstrząsnąć przed użyciem
  • wlewamy niewielką ilość płynu Cleansy do suchego naczynia
  • suchą gąbką do naczyń rozprowadzamy płyn po całej powierzchni we wnętrzu naczynia
  • zostawiamy naczynie na 10-15 minut po czym dokładnie spłukujemy je ciepłą wodą
  • proces powtarzamy 2-3 razy
  • miękką stroną gąbki rozprowadzamy płyn po zewnętrznej stronie naczynia, po odczekaniu kilku chwil dokładne spłukujemy płyn ciepłą wodą i również powtarzamy cały proces 2-3 krotnie.
Dopiero po przeprowadzeniu takiego mycia Państwa naczynia będą przygotowane do użycia.

Aby cieszyć się nienagannym wyglądem naczyń kuchennych Zepter w ich codziennym myciu również powinno się przestrzegać kilku prostych zasad.

Mycie garnków Zepter:
  • zewnętrzną stronę naczyń myjemy tylko miękką stroną gąbki
  • nie używamy proszków do mycia, rekomendujemy wspomniany już wcześniej płyn czyszczący Cleansy Cleaner - to delikatne, ale świetnie radzące sobie z brudem mleczko do mycia
  • nie korzystamy z drucianych szczotek, które mogą zarysować, a nawet uszkodzić naczynie
  • pilnujemy temperatury podczas gotowania i smażenia - termokontroler Zepter dokładnie pokazuje zakres temperatury w jakim należy się trzymać podczas gotowania i smażenia, dzięki temu unikniemy problemu przypalenia potraw oraz naczynia
  • aby uniknąć nieestetycznych smug i zacieków zaraz po umyciu naczynia należy przetrzeć je delikatną szmatką lub specjalną rękawicą Zepter
  • naczynie myjemy bezpośrednio po jego użyciu, jeśli jednak nie mamy takiej możliwości należy zalać je wodą.
Dzięki zastosowaniu się do tych kilku zasad Państwa naczynia pozostaną w doskonałej kondycji przez wiele lat.

Przeczytaj również:

Wiedzą już Państwo jak przygotować swoje naczynia kuchenne do użycia, warto więc przeczytać poradnik jak  w nich smażyć i gotować je właściwie używać: https://www.zepremium.pl/blog/zdrowe-i-ekonomiczne-gotowanie-w-naczyniach-zepter

Aby w pełni wykorzytsać nacyznia kuchenne frmy Zepter warto kierować się wskazówkami kontrolera temperatury. W artykule szczegółowo wyjaśniliśmy jak działa termokontroler Zepter