Inne zastosowania elementów systemu próżniowego VacSy

W poprzednim wpisie omówiliśmy jak wykorzystać system VacSy do próżniowego przechowywania żywości.

Jeśli wcześniej nie spotkali się Państwo z tą metodą, to gorąco zachęcamy do zapoznania się z artykułem, gdzie szczegółowo opisaliśmy zalety przechowywania produktów spożywczych w pojemnikach próżniowych VacSy.

Opisaliśmy tam również elementy z których składa się system próżniowy, takie jak zgrzewarka, pompa próżniowa, specjalne pokrywy Lexi, które są kompatybilne z garnkami Zepter, a także różnego rodzaju pojemniki do przechowywania żywności.

Artykuł wprowadzający znajduje się tutaj: bezpieczny sposób przechowywania produktów spożywczych

Bezpieczne przechowywanie jedzenia to jednak nie wszystko co potrafi system VacSy.

Pewnie wielu z Państwa zaskoczy ta informacja, ale z systemem VacSy mogą Państwo również przygotować wiele potraw, nie tylko na zimno, ale wykorzystując podgrzaną wodę, także na gorąco.

Gotowanie w próżni z systemem VacSy

Gotowanie bez gotowania – brzmi świetnie i jest to jak najbardziej możliwe w pojemnikach próżniowych VacSy.

To właśnie ciśnienie ma bezpośredni wpływ na temperaturę wrzenia wody ( jak również innych substancji ), a im jest ono niższe, tym również temperatura wrzenia jest niższa.

Woda składa się cząsteczek, a każdą z nich tworzą dwa atomy wodoru i jeden atom tlenu.

Cząsteczki te pozostają w ciągłym ruchu, a zderzając się przekazują sobie pędy i energię.

Podczas podgrzewania wody ich ruchy stają się coraz szybsze, a energia coraz większej liczby cząsteczek jest na tyle duża, że pozwala im ona na opuszczenie objętości cieczy, czyli zmianę stanu skupienia z ciekłego na gazowy, co nazywamy ewaporacją, czyli parowaniem.

Podczas gotowania w próżni nie dostarczamy energii poprzez podgrzewanie wody, a poprzez zmianę ciśnienia wewnątrz pojemnika, które odgrywa kluczową rolę w procesie wrzenia.

Poprzez obniżanie ciśnienia możemy spowodować, że woda ( oraz inne płyny ) może zacząć wrzeć w niższej temperaturze, a wartość temperatury wrzenia spada wraz ze spadkiem ciśnienia w pojemniku.

W skrócie oznacza to, że w pojemniku próżniowym ugotujemy na przykład ryż, albo jajka w znacznie niższej temperaturze.

Aby ugotować jajka na miękko wystarczy do pojemnika szklanego VacSy włożyć jajka, nalać 1 litr wrzątku, zamknąć pojemnik i odessać powietrze. Po 15 minutach jajka będą gotowe.

Aby ugotować ryż wystarczy zalać go gorącą wodą, odessać powietrze i zamknąć pojemnik. Po mniej więcej 15 -20 minutach ryż będzie gotowy. Podobnie gotujemy suchy makaron, który zalewamy wrzątkiem, odsysamy powietrze i zamykamy pojemnik. Po 10-15 minutach makaron będzie ugotowany.

Z zastosowaniem elementów VacSy można przygotować naprawę wiele ciekawych potraw, oto kilka z nich.

Zupa krem z dyni

Składniki:

½ kg dyni

2 ziemniaki

½ selera

1 pomidor bez skóry

1 cebula

2 marchewki

3 ząbki czosnku

Natka pietruszki

Koperek

Przygotowanie potrawy krok po kroku:

1. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki i dusimy je przez około 15 minut

2. Następnie dodajemy czosnek oraz siekaną pietruszkę i koperek

3. Całość ubijamy bezpośrednio w naczyniu używając miksera MixSy

4. Dolać 1 litr gorącej wody o temperaturze 90 stopni i ponownie wymieszać za pomocą miksera.

5. Jeśli posiadamy pokrywę VacSy Lexi zamykamy naczynie i odsysamy powietrze, jeśli nie mamy pokrywy całość przelewamy do tuby VacSy odsysamy powietrze i zamykamy pojemnik.

6. Zupa będzie gotowa po około 5 minutach.

Rolady rybne

Składniki:

Filet z czerwonej lub białej ryby

Łosoś

Pieprz biały, czarny i kolorowy

Sól

Przygotowanie potrawy krok po kroku:

1. Na filecie z czerwonej ryby układamy kawałki łososia i przykrywamy filetem z białej ryby – na przykład z dorsza

2. Doprawiamy pieprzem i solą

3. Zwijamy całość w roladę

4. Roladę wkładamy do torebki foliowej VacSy i za pomocą pompy próżniowej odsysamy powietrze

5. Roladę w hermetycznie zamkniętej torebce gotujemy przez 30 minut

6. Wyłączamy źródło ciepła i odstawiamy naczynie do wystygnięcia

Szarlotka bez pieczenia na gorąco z bitą śmietaną

Składniki:

2 jabłka

1 łyżka cynamonu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

¾ szklanki zimnej wody

okrągłe biszkopty

sok z ½ cytryny

1 szklanka śmietany 36%

kakao lub 1 łyżka startej czekolady

Przygotowanie potrawy krok po kroku:

1. Jabłka należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.

2. Całość dusić w garnku pod przykryciem przez 10 minut

3. W zimniej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną, a następnie zalać jabłka, całość dokładnie mieszając

4. Na garnek nałożyć pokrywę Lexi i za pomocą pompy odessać powietrze i odstawić zabezpieczony hermetycznie garnek na około 10 minut.

5. Ubić śmietanę.

6. Z biszkoptów ułożyć dolną warstwę, na którą nałożyć gorące jabłka, na górę ponownie ułożyć biszkopty, które można delikatnie skropić sokiem z cytryny, i na samą górę położyć ubitą śmietanę.

7. Posypać startą czekoladą

Kasza manna z truskawkami

Składniki:

2-3 łyżki kaszy manny

1 litr chudego mleka 1,5%

Kilka truskawek ( lub innych owoców )

Przygotowanie potrawy krok po kroku:

1. Gotujemy mleko

2. Truskawki kroimy w plasterki

3. Do tuby VacSy wsypujemy kaszę i owoce

4. Całość zalewamy gorącym, gotowanym mlekiem

5. Zamykamy tubę i odsysamy powietrze

6. Kasza będzie gotowa po około 4-5 minutach

To tylko kilka przykładów wykorzystania systemu próżniowego VacSy, nie tylko do przechowywania produktów spożywczych.

Wkrótce na naszym blogu opublikujemy kolejne przepisy oraz inne zastosowania systemu próżniowego.



Przeczytaj również:


Próżniowe przechowywanie żywności z systemem VacSy

Gotowanie z pokrywą szybkowarową Syncro-Clik Zepter