Ostrzenie noży to proces o którym nie zawsze pamiętamy, a szkoda, ponieważ regularne ostrzenie i właściwa konserwacja pozwolą nam w pełni wykorzystać ich właściwości.

Regularnie używane noże z czasem tracą swoją ostrość, zaburzeniu ulega również oryginalny kąt nachylenia ostrza nadany podczas jego produkcji.

Właściwe ostrzenie noży za pomocą ostrzałki Zepter nie jest zadaniem trudnym, ani też zbyt czasochłonnym, warto więc dowiedzieć się, jak prawidlowo się do tego zabrać.

Ostrzałkę przytrzymujemy na wysokości ramienia, przykładamy ostrze noża ustawione pod kątem około 20 stopni.

Przesuwamy obie strony ostrza po całej długości ostrzałki kilkanaście razy.

Po zakończeniu ostrzenia noż oraz ostrzałkę dokładnie myjemy w czystej wodzie, a następnie osuszamy.

Jak widać caly proces ostrzenia zajmuje mniej więcej dwie minuty, warto więc wykonywać go regularnie.

Wysokiej jakości stalki do ostrzenia noży firmy Zepter produkowane są w Niemczech z wysokiej jakości materiałów.

Charakteryzują się doskonałym wyważeniem, a rękojeści wykonane są w taki sposób, aby nie wysuwały się z dłoni.