Pokrywa szybkowarowa Zepter dostępna w dwóch rozmiarach: 20 cm i 24 cm to niezywkle przydatne urządzenie do gotowania pod ciśnieniem, idealnie współpracujące z garnkami Zepter o odpowiadającej pokrywom średnicy.

Aby jednak cieszyć się sprawną pracą pokrywy Zepter przez długie lata należy zadbać o jej właściwą konserwację oraz o regularne wymiany gumowych elementów eksploatacyjnych.

Niezależnie czy pokrywa szybkowarowa używana jest regularnie, czy korzystamy z niej jedynie okazjonalnie co dwa lata powinniśmy wymienić zarówno uszczelkę jak i zawór bezpieczeństwa.

Podczas gotowania z pokrywą Syncro Clik działa na nią nie tylko wysoka temperatura, ale również duże ciśnienie, dlatego tak istotny jest właściwy stan elementów gumowych.

Gdy zauważymy objawy zużycia materiału lub zmiany struktury uszczelki takie jak twardnienie lub łamliwość należy natychmiast wymienić ją na nową.

Nowe, oryginalne uszczelki Zepter do kupienia w sklepie Zepremium.pl

Dostępne średnice uszczelek to 20 i 24 centymetry - średnica do wyboru poniżej:
Zawór bezpieczeństwa pasuje zarówno do modelu o średnicy 20 cm i 24 cm
Czyszczenie pokrywy szybkowarowej powinno odbywać się po każdym użyciu.

Gumową uszczelkę myjemy w ciepłej wodzie z użyciem detergentu do mycia naczyń.

Aby wyczyścić zawór bezpieczeństwa wyjmujemy go z pokrywy. Następnie demontujemy zawór wyjmując stoper, sprężynę oraz kulkę z korpusu. Wszystkie części myjemy pod bieżącą wodą. Montujemy zawór ponownie, upewniając się, że został on umieszczony we właściwej pozycji.

UWAGA: Nie należy samodzielnie rozmontowywać mechanizmu zamykającego. Jakiekolwiek modyfikacje wiążą się z utratą gwarancji, a dodatkowo taka ingerencja może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo i prawidłowe funkcjonowanie pokrywy.

Pozostałe wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego korzystania z pokrywy

  • przed użyciem pokrywy należy każdorazowo sprawdzić, czy zawory są czyste, należy również przesunąć tłoczek zaworu w górę i w dół, aby sprawdzić, czy nie jest on zablokowany oraz czy trzpień zaworu gumowego nie jest wciśnięty
  • nie stosować pokrywy do smażenia pod ciśnieniem na oleju
  • stosować jedynie oryginalne części zamienne
  • nie używać pokrywy z naczyniami, które nie są do niej przystosowane
  • nie używać pokrywy bez wymaganej ilości wody w naczyniu ( mniej niż 1/3 ) ponieważ naczynie może ulec poważnemu uszkodzeniu
  • nie napełniać naczynia powyżej 2/3 jego pojemności, w przypadku niektórych produktów spożywczych zwiększających swoją objętość np. ryż nie napełniać naczynia powyżej ½ objętości
  • nie potrząsać naczyniem podczas gotowania pod ciśnieniem
  • przy zamykaniu pokrywy nie używać nadmiernej siły, jeśli przy zamykaniu pokrywa stawia opór należy obrócić dźwignię w lewo, zdjąć pokrywę, ponownie umieścić ją na naczyniu i zamknąć ją przekręcając dźwignię w prawą stronę
  • jeśłi strzałka wskaźnika temperatury znajduje się na czerwonym polu, oznaca to, że temperatura gotowania jest za wysoka
  • przy uwalnianiu pary należy upewnić się, czy zawór spustowy nie jest skierowany w Państwa stronę
  • podczas przechowywania pokrywy nie powinna być ona założona na naczynie, należy przechowywać ją oddzielnie, aby gumowa uszczelka nie uległa odkształceniu

Przeczytaj również: Jak gotować z pokrywą szybkowarową Zepter